Create
Learn
Share

CHAPTER 27 PHARMACOLOGY IN PSYCHIATRIC CARE Part one

rename
wipimebe's version from 2015-09-25 00:01

Section

1. An older term for antipsychotics is neuroleptics.

 

ANS: True

 

2. Antidepressants are given only orally.

 

ANS: True

 

3. A fatal overdose of cyclic antidepressants may consist of taking only a few daysÕ supply at one time.

 

ANS: True

 

4. A person taking antidepressants will require more alcohol to become impaired than one who is not taking antidepressants.

 

ANS: False

 

5. Blood levels of selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) have been found in research to be of great clinical use in assessing nonresponse or toxicity.

 

ANS: False

 

COMPLETION

 

1. The side effect of certain psychiatric medications that results in a subjective sense of restlessness and need to pace and move continuously is called ____________________.

 

ANS: akathisia

 

2. An involuntary, sustained muscle spasm is called ____________________.

 

ANS: dystonia

 

3. The side effect of certain psychiatric medications that results in muscle spasms that force the eyes into a fixed, usually upward gaze is called ____________________.

 

ANS: oculogyric crisis

 

4. The dosage range between the minimum effectiveness and the level at which serious adverse effects are apt to occur is called ____________________.

 

ANS: therapeutic window