Create
Learn
Share

16. Palliatív ellátás

rename
zirimupu's version from 2017-04-26 20:06

Section

Question Answer
DefinícióMultidiszciplináris ellátás (team munka). Előrehaladott betegségben, terminális állapotban, haldokló beteg esetén/környezetében, nem ér véget a beteg halálával.
Definíció: „palliative care starts when a cure is no longer possible”. A daganatellenes kezelési protokollok része (integrált ellátás); szakmai és morális kérdések. Túlélés (OS, PFS) és életminőség (QL, PS) javítására →esetleg fenntartható az onkoterápia. Választás: várható előny és elvárható élettartam függvényében (de az életminőség prioritásával).
Palliatív ellátásTerminális állapotú betegek tüneteinek enyhítésére irányuló támogató kezelések összessége. Végső célja a beteg lehető legjobb életminőség (QL, PS) elérése.
Terminális állapotSúlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő beteg, kinek állapota az orvosi kezelések ellenére folyamatosan hanyatlik, várható élettartama kevesebb, mint 12 hónap (OS, PFS)
Sebészi palliációMaximum debulking (cytoreductio); bypass (GI obstructiok megoldására); vérzéscsillapítás; ascites punctio; pathológiás törés fixálása; agyi áttét sebészete
Palliatív sugárkezelésekA beteg tünetei határozzák meg (tünetmentes metasztázist nem kell kezelni!). Agyi áttét (GSS, WBRT). Inoperabilis tüdőtu. mediastinális RT-ja. Csontmetastasis: pathológiás törés. Fájdalmas csontáttét. Gerincvelői kompresszió.
Palliatív pszicho-onkológiaA beteg legyen a fókuszban, ne a daganat! Pszichoszociális támogatás. Párbeszéd alapú tüneti ellátás. A team-munka pozitív hatása a betegre és családjára. Hatás a morbiditásra és mortalitásra!?
HospiceHely, csoport, gondozás típus, egészségvédelmi lehetőség.
Hospice ellátási formák: az ellátásban orvosok, ápolók, gyógytornászok, dietetikusok, lelkészek pszichológusok/mentálhigiénikusok, szociális munkások, és képzett önkéntes segítők vesznek részt.
A Hospice ellátás történhet fekvőbeteg intézményekben (hospice otthonban vagy egy kórházi palliatív osztályon), ambuláns formában (ún. nappali kórházban), vagy a beteg otthonában. A Hospice sajátos szellemiséget, szolgáltatásokat, szervezeti rendszert foglal magába. Életvégi ellátás, „Terminal care”. A terminális állapot: az utolsó 1 év(!). Az agónia: egy különálló entitás: néhány nap →1-2 hét. A haldokló beteg és az őt ellátó környezet (család/rokonok és ápolásban résztvevők) is szenvednek. Leggyakoribb tünetek: fájdalom, halálfélelem, légszomj, delirium, exsiccosis. A tünetek vezetése ellentmondásos.
FÁJDALOMA fájdalomcsillapítás lehetőségei: Gyógyszeres; sugárkezelés; fizioterápia; pszichoterápia; anesthesiológiai és idegsebészeti módszerek.
WHO "fájdalomcsillapító lépcsői": NSAID/analgetic --> weak opioid+ NSAID --> strong opioid+NSAID
Áttöréses fájdalom: Stabil és megfelelően csillapított fájdalom mellett a beteg a fájdalom átmeneti erősödéséről számol be. A rendszeresen, rutinszerűen alkalmazott opioidok nem csillapítják megfelelően a fájdalmat.
EMÉSZTŐSZERVI TÜNETEKMucositis; xerostomia; ízérzészavarok; dysphagia; ileus – bélelzáródás; szorulás; hasmenés.
LÁZTumorhoz társuló; infekciók (agranulocytosis!); KT; transzfúziós reakció, PE; exsiccosis. Th: oki és tüneti
ANAEMIA50% szinte a leggyakoribb tünet daganatos betegeknél! Rontja az életminőséget, terápiás választ →a túlélést is. Okai: csökkent csontvelői funkció / fokozott lebomlás; vérveszteség; vesekárosodás.
THROMBOPENIAOkai: csontvelői működészavar/ fokozott lebomlás (a tumor vagy a daganatellenes kezelés következménye); haemodilutio.
FATIGUE60-90%. "An unusual, persistent, subjective sense of tiredness related to cancer or cancer treatment that interferes with usual functioning.– NCCN/ Practice Guidelines Panel. Tartós; különbözik az egészségesek kimerültségétől. Th: oki és tüneti, lehetőleg, ne farmakológiai eszközökkel (testmozgás)!
PSYCHOGÉN ZAVAROKDistress, pánic, nyugtalanság, depresszió, suicidum, pszychés zavarok (delírium, zavartság). Elektrolit zavarok - kiszáradás. Halálfélelem.
MALNUTRÍCIÓOlyan tápláltsági állapot, ahol az energia, fehérje, vagy egyéb tápanyagok hiánya, vagy többlete, (vagy azok egyensúlyának hiánya) mérhető. Kezelése: 1. lépés: a természetes étkezés kiegészítése; indokolt orális tápszerek alkalmazása, melyek a beteg számára nem jelentenek volumen-terhelést; míg a bélszakasz képes betölteni funkcióját, mindig az enterális táplálásra kell törekedni. Gyógyszeres kezelés is szükséges lehet.
Energia igény: A táplálásterápia során, orvosi célokra kifejlesztett speciális tápszerek segítségével biztosítható.
LÉGZÉSI PANASZOKMellkasi panaszok (szív, légzőszervi); nehézlégzés (köhögés, fulladás, légúti elzáródás, pneumothorax, mellkasi folyadékgyülem, haemoptoe)
PARANEOPLASIÁS SYNDROMÁK-
NEUROLÓGIAI TÜNETEK-
memorize